úterý 8. dubna 2014

Segedínský guláš v pomalém hrnci

Dřív jsem podobná jídla vůbec nevyhledávala. Postupem času jsem ale ochutnala několik výborných segedínů, proto jsem ho zkusila udělat v pomalém hrnci. Pokaždé měl úspěch. Pro milovníky zelí je to ideální jídlo na sobotní či nedělní oběd :-)

1kg vepřové plece
500 g zelí
2 cibule
3 lžičky sladké papriky
2 lžičky gulášové papriky
1 lžíce sádla
1 lžička kmínu
sůl
pepř
voda
mouka
250 ml smetany
houskový knedlík na přílohu

Omyté maso nakrájíme na větší kostky, důkladně osolíme a opepříme. Maso vložíme na dno pomalého hrnce a posypeme sladkou a gulášovou paprikou. Přidáme omyté zelí, najemno nakrájenou cibulku a trochu sádla. Vše zalijeme vodou tak, aby byla směs ponořená. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme smetanu s moukou na zahuštění a necháme povařit. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Doporučení:
- uvedené množství ingrediencí stačí na 6-8 porcí
- kdo má rád křupavou cibulku, může osmahnout cibulku předem (nutné to ale není)
- sádlo dodá jídlu "poctivější" chuť, lze použít ale i máslo či olej
- množství koření si každý upraví dle chuti
- pokud chcete víc omáčky, je ideální použít vývar a ten zahustit, ať má omáčka "šmrnc"

POSTUP PŘÍPRAVY:


Žádné komentáře:

Okomentovat