Hovězí vývar v pomalém hrnci

Vývary mám ráda. Kuřecí, hovězí, zeleninové, prostě jakékoliv :-) Dnes došlo na hovězí polévku, kterou jsem vylepšila čerstvou kořenovou zeleninou. Vánoce se přeci jenom blíží, tak ji mám skoro přebytek :-) Pomalý hrnec je na vývary machr, moc jsme si pochutnali.

hovězí kosti (1-3, dle potřeby)
2 střední mrkve
1 petržel
80 g celeru
1 cibule
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
4 kuličky černého pepře
1,5 - 2l vody
polévkové nudle
sůl
pepř


Do pomalého hrnce vložíme hovězí kost, přidáme oloupanou zeleninu (nekrájíme) a cibuli, u té sloupneme jenom vnější slupku, jinak ji necháme vcelku. Vše posypeme troškou soli, pepře a přidáme nové koření, bobkový list a černý pepř. Vše zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené a hrnec zapneme na I. stupeň na 7h (je možné klidně i 10 - 12h, vývar bude mít silnější chuť) nebo na II. stupeň na 4h. Jakmile je vše měkké, vyndáme kost, zeleninu a vývar přecedíme ideálně přes pláténko nebo velmi jemný cedník. Z kosti obereme maso. Zeleninu (kromě cibule, tu vyhodíme) nakrájíme na malé kostky, vývar mírně naředíme vodou a dosolíme dle chuti. Zvlášť si uvaříme nudle do polévky, které potom přidáme do vývaru společně s obraným masem z kosti. Ozdobíme petrželkou.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- kosti můžete dát předem do trouby (na 20 min)
- předpéct můžete i zeleninu
- kdo má rád čerstvě uvařenou zeleninu, uvaří ji zvlášť jako nudle
- více kořenové zeleniny není potřeba, zbytečně by polévku osladila

POSTUP PŘÍPRAVY:

Komentáře

  1. Na jeden hrnec dávám aspoň 2-3 morkové kositi a poté kus masa. Pokud je oháňka, tak klidně 5ks a ještě kosti k tomu. Na stupeň I. pak dělám i klidně 12 hodin. Vývar pak má super chuť a barvu. Ještě doporučuji přecedit přes pláténko, aby byl vývar čistý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, je mám prosím dotaz jakou teplotu máte na I. stupni vaření.
      U mého hrnce nejsou st. I nebo II.. Tak jen abych se trochu zorientovala. Děkuji 😊

      Vymazat
    2. Dobrý den, nejde přesně stanovit hodnotu stupňů, ale u výrobců je uváděno něco mezi 80 a 90 stupni. Jak na I. stupeň, tak na II. stupeň dosáhnete po určitých hodinách pomalení stejné teploty. Rozdíl je pouze v tom, jak dlouho bude trvat, než se dosáhne bodu varu.

      Vymazat
  2. Dobrý den,nemám vůbec zkušenost s tímto vařením ,kolik vody dáváte na vývar? děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Kosti i s masem nejprve dám do trouby rozehřáte na 15 min pak dám do pom. hrnce,délá každý profik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ns kolik stupnu? Dekuji.

      Vymazat
    2. Určitě je fajn dát kosti i s masem do trouby. Je to uvedeno v doporučení pod receptem;-) Může se přidat i zelenina. Stupně jsou uvedeny v receptu. I. stupeň na cca 7h, II. stupeň 4h. Záleží také na množství surovin.

      Vymazat
    3. Vývar jsem v pomaláči ještě nedělala, ale zkusím. Jinak kromě jiného v něm dělám přepuštěné máslo, nebo škvařím sádlo. Je to výborné, protože se nikdy nepřepálí a nemusí se to tak hlídat. Máslo na I. stupeň, sádlo nejdříva na I. st. a potom ke konci na II.st.

      Vymazat
    4. PH je skvělý na spoušť věci, ale zrovna sádlo - třeba má skvělou chuť, jako většina věcí z PH. Ale sádlo děláme již několik let v mikrovlnce. Je to za 15min hotové (více času spíše zabere dočištění a krájení :-) ) a můžete si i svářečky dobře pohlídat do konzistence podle chuti :-)

      Vymazat
    5. Svářečky řádně nasolit!

      Vymazat
  4. Mám nový PH a chci zkusit polévku.Pri vývaru se odebírá pěna,platí to i v pomalém hrnci?Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud zapnu hrnec, několik hodin ho neotevírám, aby se dodržela doba pomalení. Takže ne, pěna se neodebírá. Neměla by se tvořit jako v běžném hrnci.

      Vymazat
    2. Pěna se tvoří, proto se po vaření vývar cedí přes plátno.

      Vymazat
    3. Záleží na hrnci a stupni vaření. Já pěnu neodebírám, protože žádnou v hrnci nemám.

      Vymazat
    4. Já teda čekám a po prvních cca 3 hodinách je tam pěna a tu seberu. Kosti se čistí. Přes žádné plátýnko se mi to opravdu po uvaření dělat nechce, to by byla mastnota všude kolem.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky