úterý 2. prosince 2014

Kuřecí stehna v sýrové omáčce v pomalém hrnci

4 kuřecí stehna (nebo čtvrtky)
1 cibule
50 g slaniny
2 lžíce sádla
3 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
1 obdélníček taveného sýra
50 g nivy
250 - 300 ml smetany
pepř
sůl
voda
(petrželka na ozdobu)
opečené brambory či těstoviny na přílohu

Na dno pomalého hrnce vložíme najemno nakrájenou cibuli a česnek na plátky. Maso po obou stranách osolíme, opepříme a položíme do pomalého hrnce. Kuře posypeme nakrájenou slaninou a podlijeme trochou vody (cca 2dcl). Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 5-6h nebo na II. stupeň na 3-4h. Zhruba hodinu před koncem vaření vyndáme maso z hrnce, vložíme ho do pekáčku a necháme cca půl hodinky dopéct v troubě, aby se udělala kůrčička (tento krok není nutný, maso bude i tak měkké, jen bez kůrčičky). Mezitím doděláme omáčku. Do směsi, kterou bylo podlité maso, přidáme tavený sýr, nastrouhanou nivu a smetanu s rozmíchanou hladkou moukou. Vše necháme ještě minimálně půl hodiny povařit. Poté přidáme kuřecí stehna, aby se pěkně propojila s omáčkou. Podáváme ideálně s opečeným bramborem nebo těstovinami.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4 porce
- místo sádla lze použít olej
- zahuštění omáčky moukou není nutné - sýr vše celkem dost zahustí, ale záleží na konzistenci a množství omáčky, vše je dobré upravit si dle potřeby
- maso není nutné zvlášť opékat, ale s kůrčičkou bude kuře chutnat lépe :-)

POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat