čtvrtek 2. března 2017

Masové koule v zeleninové omáčce v pomalém hrnci

Koule v rajské omáčce - běžná osvědčená klasika. Ve školní jídelně mi toto jídlo vždy celkem chutnalo, až na ten houskový knedlík, ten jsem nikdy moc nevyhledávala. Dneska se mi nechtělo dělat typickou rajskou omáčku, tak jsem dala víc zeleniny, trochu jiné koření a dopadlo to výborně. 

1 kg mletého masa (např. plec)
1 cibule
3 rajčata
1 bílá paprika (nebo červená)
1 rajčatový protlak
2 stroužku česneku
1 vejce
strouhanka
sůl
voda
sušená bazalka
čtyřbarevný pepř
koření na mletá masa
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
2 kuličky celého černého pepře
cukr moučka

Nejdříve nakrájíme zeleninu na kostičky - cibuli na malinké, rajčata bez tvrdé části po stopce na střední kostky, papriku stejně jako rajčata. Nakrájenou zeleninu vložíme do pomalého hrnce. Poté si připravíme maso - k mletému masu přidáme vejce, sůl, pepř, lžičku bazalky, koření na mletá masa (půl lžičky) a pár lžic strouhanky. Vše záleží na množství masa - podle toho množství surovin upravte. Ideální je směs ochutnat, aby byla opravdu dobře dochucená. Z masové směsi vytvoříme středně velké koule a vložíme je k zelenině v pomalém hrnci. Ještě můžeme trochu posypat sušenou bazalkou. Podlijeme troškou vody, ne moc, voda pomalením přibyde. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7 nebo na II. stupeň na 4-5h. (Já pomalila 5h a maso bylo akorát). Hodinu až dvě před koncem vaření přidáme rajský protlak, a trochu vody s 2 lžícemi rozmíchané hladké mouky, necháme povařit. Dle potřeby dochutíme cukrem či solí. Podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem. 

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 4-6 porcí
- dochucení masa a omáčky záleží na chuti každého z nás - více koření, atd.
- pokud chcete víc omáčky, doporučuji dát více zeleniny
- ideální je použít český česnek, který je výrazný


POSTUP PŘÍPRAVY:

Žádné komentáře:

Okomentovat