neděle 28. května 2017

Vepřové ražničí v pomalém hrnci

Špízy nebo ražničí, oba výrazy vyznačují tutéž dobrou :-) Když je velký výběr zeleniny a kvalitní maso, co víc si přát. Já měla jen slabou zásobu zeleniny, takže nevypadá ražničí tak barevně, ale dobrota to byla. Druhý den jsme měli maso pro změnu s bramborovou kaší a chuťově bylo s kaší ještě lepší než s rýží. To jen takové malé doporučení pro volbu přílohy ;-)

800 g vepřové krkovice
2 cibule
1 bílá paprika
1 žlutá paprika
1 klobása
gyros koření
sůl
pepř
olej
rýže nebo brambory na přílohu

Nejdříve si nakrájíme všechnu zeleninu na větší kousky, klobásu na kolečka. Poté omyjeme maso a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si marinádu z oleje, soli, pepře a gyrosu. Maso důkladně marinádou potřeme, aby bylo okořeněné rovnoměrně. Připravíme si špejle na napichování. Poté už jen napichujeme v pořadí: maso - cibule - klobása - paprika - maso, atd. Pořadí surovin je samozřejmě na každém z vás. Hezky vypadá i červená paprika, cuketa, atd. Připravené ražničí vložíme do pomalého hrnce, přidáme kousek másla a podlijeme troškou vody - opravdu malinko, ať není maso na suchu, ale ať ani neplave v litru vody. Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na II. stupeň na 4-5h (já pomalila 6,5h na I. stupeň). Dle potřeby dochutíme či přidáme trochu másla, aby nebylo maso vysušené. Podáváme s rýží či bramborovou kaší. 

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 5-6 porcí
- na ražničí můžete použít různou zeleninu - cuketu, červenou cibuli, ...
- ochucení masa lze samozřejmě i jiným kořením

POSTUP PŘÍPRAVY:

















































Žádné komentáře:

Okomentovat