Záhorácký závitek v pomalém hrnci

Zelí je v naší rodině jednou z nejoblíbenějších surovin, obzvlášť na podzim či v zimě. Máme ho hodně, tak se nabízela otázka, co zítra k obědu právě se zelím. Dlouho jsem chtěla zkusit záhorácký závitek, takže  bylo jasno. A dopadlo to nad má očekávání. Nad kilem masa se jen zaprášilo a my se po obědě odvalili na gauč jako koule. Tak nám to chutnalo ;-) Maso bylo šťavnaté, dochucené akorát. Variant receptů je mnoho, takže nabízím svůj upravený podle sebe. Dobrou chuť. 

1 kg  vepřové krkovice
4 cibule
150 g uzeného masa (nebo slaniny)
300 g kysaného zelí
sůl
pepř
2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
voda
brambory na přílohu


Nejdříve si nakrájíme cibuli, kterou osmahneme na lžíci sádla. Jakmile je cibulka trochu osmažená, přidáme lžíci až dvě hladké mouky, promícháme a necháme spojit cibulku s moukou. Takto připravenou cibuli vložíme do pomalého hrnce. (máme tak připravené zahuštění a poctivě se provaří s masem). Poté si připravíme zelí s uzeným masem. Zelí překrájíme na menší kousky, uzené nakrájíme na malé kostičky a vmícháme ho do zelí. Vznikne tak směs, kterou budeme závitky plnit. Poté nakrájíme maso na tenké plátky, které jemně naklepeme. Plátky jemně opepříme, osolíme jen trochu a naplníme je zelím s uzeným. Opatrně maso zabalíme, jehlami spíchneme a vytvoříme závitky. Můžeme je pro jistotu ještě převázat potravinářským provázkem. Závitky vložíme k cibuli v pomalém hrnci. Pokud nám nějaké zelí zbylo, můžeme ho trošku vložit k masu. Přidáme lžíci sádla a podlijeme cca 1dcl vody (více ne, zelí pustí vodu). Pomalý hrnec zapneme na I. stupeň na 6-7h nebo na 4-5h (já pomalila 6h na I. stupeň). Jakmile je maso měkké, dle potřeby dochutíme a podáváme nejlépe se šťouchanými brambory či bramborovou kaší.

Doporučení:
- uvedené množství surovin stačí na 6-7 porcí
- místo krkovice lze použít i vepřovou kýtu, ale závitky budou sušší
- maso můžete potřít troškou česneku
- vhodnou přílohou může být i bramborový či houskový knedlík

POSTUP PŘÍPRAVY:

















































Komentáře

Oblíbené příspěvky